21 Kasım 2008 Cuma

Bölgesel Zayıflamada Liposuction

Kilo fazlası olmayan ya da kabul edilecek derecede olan hastalarda bölgesel yağlanmanın en etkili yolu o bölge ya da bölgelerdeki fazla yağ dokusunun direk yöntemler uygulanarak alınmasıdır.

Göbek, basen, uyluk iç,ön ya da arka kısmında, diz içi, kollar ya da gıdı bölgesi gibi bölgelerde "Lipodistrofi" olarak adlandırılan durumda bu bölgeler normalin üstündeki sayıda yağ hücresi (liposit) içerir. Lipodistrofi genellikle genetik ya da bebeklik ve çocukluk döneminde hatalı beslenmeden kaynaklanır. Lipodistrofik bölgeler kilo alınırken en hızlı şekilde hacim artışına uğrarken kilo veriminde en son erir. Çoğu zaman hastalar normal kiloda olsalar dahi bu bölgelerdeki fazlalık kişinin fiziki görünümünü negatif yönde etkiler.

Her ne kadar ameliyatsız uygulamalar (radyofrekans, USG...vs.) bu bölgelerdeki lipit metabolizmasını hızlandırarak yağın özellikle bölgesel olarak erimesine yardımcı olsalarda obez olmadıkları halde bölgesel olarak ciddi fazlalığı olan ya da diğer metodlardan tatmin edici sonuçlar almayan hastalar için en iyi çözüm liposuction yani yağ dokusunun aspire edilerek çekilmesi yöntemidir.

Liposuction “lipos=yağ” ve “suction=emmek” sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur ve “vakumla yağ emmek” anlamına gelmektedir. Vakumlu bir pompaya bağlı özel tasarlanmış kanüller aracılığıyla vücudun çeşitli bölgelerinden yağ emme tekniğidir. Kanüller kullanılarak yapılan liposuction yaklaşık çeyrek asırdır uygulanmaktadır. “Liposhaping, lipoplasty, liposculpture, suction assisted body contouring, suction lipectomy, liposhifting” gibi çeşitli adlarla anılan tekniklerin temelinde liposuction ve alınan yağın gerekli yerlere yeniden enjekte etme yatar. Aslında, tüm yapılan işlemlerde amaç, vücudun çizgilerini değiştirmektir. Hemen tüm bu işlemler temelde liposuction tekniğine dayanır.

İnce kanüller yardımıyla, yüzeydeki yağ dokusunun alınması ve deri altında oluşturulan düşük miktarda tahriş yardımıyla; deride çekme ve dolayısıyla daha gergin bir yüzey sağlayabilen bu işlem, gerçekten de deri fazlasını düzeltip, sellülit için belli bir oranda düzelme sağlayabilir. Bu tekniğin teorik olarak işe yaramasına rağmen, bazı olumsuz sonuçları da doğurabileceğini bilmek gerekir. Bu konuda yeterince deneyimli olmayan kişilerce yapıldığında istenmeyen sonuçlarla yüzleşmeniz kaçınılmaz hale gelebilir. Bölgesel kalıcı deri hasarları, kalıcı renk değişimi, yüzeysel damarlamada artış ve hatta o bölge derisinin canlılığını kaybetmesi olasıdır.

Liposuction yaptıracak olan kişinin öncelikle genel sağlık durumunun iyi olması gereklidir. Çünkü işlem rasgele muayenehanelerde ve polikliniklerde yapılabilecek basit bir işlem değil; aksine ciddi bir cerrahi işlemdir.
Liposuctionda temel olarak genel anestezi kullanılsa da küçük alanlar için lokal anestezi kullanılabilir.

KİMLER LİPOSUCTİON İÇİN UYGUN DEĞİLDİR
· Bağ dokusu hastalıkları
· Kan pıhtılaşmasında sorunlar ve kanama bozuklukları
· Lupus
· Şeker hastalığı
· Kalp-akciğer hastalığı, yüksek tansiyon
· Depresyon
· Aşırı şişmanlık
· Yara iyileşmesinde sorunlar
· Son 6 ay içinde Roaccutane® kullanan hastalar
· Sigara
· Alkolizm ve ilaç bağımlılığı
· Hamilelik

detaylı bilgi için http://www.estetikcerrahi.gen.tr 'yi inceleyebilir, sorularınızı bana iletebilirsiniz.